Llaurada

Llaurant amb bous a l'Antic Egipte
Tractor llaurant
Camp llaurat
Dona llaurant arròs. Museu Valencià d'Etnologia

La llaurada és l'operació agrícola que consisteix a fer solcs més o menys profunds a la terra amb una arada, un arreu o qualsevol altre instrument apropiat per remoure la terra.[1][2] La paraula llaurar deriva del llatí laborare que tenia el significat genèric de treballar.[3] Un sinònim de llaurar és, efectivament, treballar la terra.

Entre les funcions del cultiu es troben facilitar la circulació de l'aigua per a un reg correcte, destruir les males herbes, fer menys compacta la terra adequant-la així per a la sembra agrícola, millorar l'estructura i textura del sòl, evitar l'entollament provocat per altes precipitacions pluvials i l'ús com a control biològic, ja que els insectes i cucs queden en l'àmbit superficial i venen els depredadors a alimentar-se'n. Arar la terra diverses vegades, aparellant per formar superfície de plantació es dona en llocs on les condicions climàtiques no permeten preparar el sòl prèviament com a temperatures baixes i pluges.

  1. «Llaurada». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Llaurar». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  3. Daniel Recasens i Vives. Fonètica històrica del català. Institut d'Estudis Catalans, 8 març 2017, p. 54–. ISBN 978-84-9965-350-1. 

Developed by StudentB